Reizen naar India

India

Ayurveda

VedantaIndia betekent voor mij verbondenheid, inspiratie en spiritualiteit.

Graag nodig ik je uit om met mij mee te gaan naar kleurrijk India: 


Mumbai & Varanasi - 18 november tot 4 december 2017

Op zaterdag 18 november vertrok ik met een groep van zeven personen vanaf Dusseldorf Airport naar India, voor een mooie reis langs een aantal inspirerende plekken in dit prachtige land.

 

Op zondag 19 november landde ons vliegtuig rond het middaguur op Mumbai Airport. Prem Arockia, die ik al jaren ken, kwam ons afhalen en bracht ons naar de Sint Josef parochie in Bandra East, een wijk van Mumbai, waar hij als priester werkzaam is. De de eerste twee dagen van onze reis verbleven wij in de gastenkamers van het parochiehuis. Na een heerlijke vegetarische avondmaaltijd, gingen we met Arockia naar de kust, voor een wandeling op de boulevard. Het was 27 graden.

 

Op de eerste dag van ons verblijf maakten wij in de ochtend, vanaf het Gateway of India monument, een boottocht naar een van de eilanden voor de kust. Daar wandelden we door een prachtig heuvelachtig gebied en genoten wij, in het enige restaurant op het eiland, van een lekkere Indiase lunch.

 

De volgende morgen kregen wij een rondleiding in de Cardinal Gracias High school, die onder leiding staat van priesters, die net als Arockia deel uit maken van de Norbertijner congregatie. Van eerdere bezoeken herinner ik mij dat er 5500 leerlingen waren. De kinderen gaan ’s morgens of ‘s middags naar school. Er zijn ongeveer 200 leerkrachten. Na het bezoek bracht Arockia ons naar het vliegveld voor onze vlucht naar Varanasi.

 


 

Toen wij op het vliegveld van Varansi aankwamen stond onze chauffeur al op ons te wachten, met in zijn handen een bordje waarop stond: ‘Mia x 7’. Na ongeveer een uur rijden kwamen wij aan in het Krishnamurti Study Centrum, dat op een prachtige locatie aan de rivier de Ganges ligt. Wij werden verwelkomd door Mukesh, die coördinator van het studiecentrum is. In het grote park direct aan de rivier de Ganges kregen wij onze bungalows toegewezen. Tien dagen lang zagen wij hier de zon opkomen, waarvan wij allemaal elke ochtend intens genoten.

 

 Zoals een druppel water de hele oceaan bevat, zo beleef je in Varanasi heel India.


 

Tijdens ons verblijf in Varanasi volgden we een aantal dialogen over de zienswijze van Krishnamurti, die door Mukesh in het studiecentrum werden gegeven. Meditatie en stilte wandelingen waren onderdeel van deze bijeenkomsten. Een paar keer gingen wij met de boot de Ganges op en liepen dan terug langs de ghats, de trappen aan de oevers van de rivier. Meerdere keren hebben wij daar deelgenomen aan indrukwekkende ceremonies. Twee personen van ons groepje zijn op muziekles gegaan en hebben geleerd op de tabla te spelen. Ze kregen de instrumenten mee naar het studiecentrum om te oefenen. Bijna allemaal hebben we ons laten masseren in een Ayurvedische kliniek. In stilte aan de Ganges zitten was ook een geliefde bezigheid.Op bezoek bij Boeddha


 

Er waren voldoende gezamenlijke activiteiten, en ook kon iedereen zijn eigen weg gaan. Tijdens de maaltijden kwamen wij steeds weer bij elkaar om te genieten van het heerlijke eten en elkaars gezelschap, en om onze ervaringen met elkaar te delen.

Dezelfde chauffeur die ons eerder van het vliegveld haalde, bracht ons met zijn busje naar Bodh Gaya, waar wij twee dagen zijn geweest. Bodh Gaya is de plaats waar Boeddha verlichting kreeg. Er zijn prachtige tempels en de sfeer is er heel sereen. Wij logeerden in een klooster bij zusters waar ik al eens eerder was geweest.Terug in Mumbai


Na tien onvergetelijke dagen in en om Varanasi te zijn geweest, vlogen wij weer terug naar Mumbai.

De laatste dagen van onze reis waren wij in de ashram van de Chinmayamission, waar we het geluk hadden Guruji, swami Tejomayananda te ontmoetten. Het was heel inspirerend om samen te chanten en zijn satsangs over Vedanta bij te wonen.

Op maandagavond 4 december landden wij weer op Dusseldorf Airport. Allemaal vol van de mooie ervaringen van deze prachtige reis, met herinneringen aan inspirerende ontmoetingen en gesprekken, en een dankbaar en voldaan gevoel.
Heilige koe

Varanasi

Rivier de Ganges